nojavan7ContentView Portlet

درس‌های کووید ۱۹
قسمت دوم
درس‌های کووید ۱۹
یادداشتی از خانم وجیهه سامانی، نویسنده

در قسمت اول این یادداشت، مقدمه‌ای گفتیم برای اینکه چطور تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کنیم. نتیجه‌اش هم شد اینکه زرنگ باشیم و بنشینیم پای درس‌های کووید ۱۹. حالا ادامه توصیه‌ها...

1

یک سفر متفاوت

سفر و تحرک حتماً به معنای جابه‌جایی مکانی نیست. رشد و تکامل ما گاهی در رفتن است و گاهی در ماندن. همان اصطلاح سفر آفاقی و انفسی خودمان. سفر کردن تنها به معنای رفتن از جایی به جایی و از شهری به شهر دیگر نیست. گاهی علما و عرفای ما در سکون و خلوت و دوری از خلق، ره صدساله را یک‌شبه طی کرده‌اند و به مدارج بالا رسیده‌اند. سفر گاهی از دمی به دمی است و از حالی به حالی و از مرتبه‌ای به مرتبه دیگر.
پس این ایام جان می‌دهد برای سفر در آفاق‌ و انفس و اعماق جانمان که ببینیم بالاخره از کجا آمده‌ایم و کجا ایستاده‌ایم و به کجا خواهیم رسید.

2

فقیر و غنی یکی هستند

فقیر و غنی هر دو در برابر مرگ برابرند. نه مال اغنیا و نه فقر فقرا، هیچکدام نمی‌تواند جلوی اجل قطعی را بگیرد. کرونا آمده تا همین درس‌ها را به ما زنده‌ها بدهد.
فرقی نمی‌کند چقدر جیب‌ها و حساب‌های بانکی‌مان پر یا خالی است. در چه خانه‌ای زندگی می‌کنیم و چه ماشینی سوار می شویم. در برابر این ویروس میکروسکوپی و سمج، همه به یک اندازه برابر و در معرض خطریم. کرونا پولدار و فقیر نمی‌شناسد. همه را به یک اندازه تهدید می‌کند و متأسفانه هیچ کجای جهان نیست که بشود با داشتن پول هنگفت و هواپیمای اختصاصی به آنجا پناه برد تا از شرش در امان ماند. کرونا همه‌جا هست و همه را درگیر می‌کند، درست مثل مرگ. 

3

خط قرمز دین

هجمه‌ها علیه دین و مذهب و دینداران، همیشه و همه‌جا بوده و هست. حالا در این کارزار بیماری با علم و طبابت، مذهبی‌ها و هیئتی‌ها از همه زودتر مطیع علم شدند و هیئت ها و مساجد و حرم‌ها را که محل تجمع و ازدحام و انتقال بیماری بود، تعطیل کردند. درحالی‌که بازارها و پاساژها و مراکز خرید هنوز باز بودند و این نشان‌دهنده این است که سلامتی و حفظ جان افراد، خط قرمز دین و شریعت ماست که بر سرش با کسی شوخی ندارد.

4

مدافعان جان ‌برکف

چقدر همه‌مان آرزو کردیم که ای‌کاش ویروس در همان چین کنترل و جلوی تهاجمش گرفته می‌شد تا این‌طور به جان کل جهان نیفتد؟ این‌ همه مشکل و گرفتاری به بار نیاورد و جان ‌عزیز خیلی‌ها را نگیرد؟
داعش را یادتان هست؟ حالا فهمیدید چرا مدافعان جان‌‌برکفمان باید کیلومترها دورتر از مرزهایمان می‌جنگیدند تا ویروسی صدها و هزاران برابر خطرناک‌تر از کرونا، به جان سرزمینمان نیفتد؟
یادتان هست بعضی‌ها از سر نادانی یا عناد، چه نیش زبان‌هایی به جان مدافعان حرم می‌زدند که فلان رقم پول می‌گیرند و برای همین رفته‌اند جنگ؟
حالا کسی می‌تواند در این جنگ نابرابر و سخت به پزشکان و پرستارانی که در خط مقدم دفاع ایستاده‌اند و جان‌ عزیزشان را کف دست گرفته‌اند و قهرمانانه در این کارزار مجاهدت می‌کنند، بگوید که برای منفعت مالی و اضافه‌ حقوق و درآمدهای آنچنانی، شبانه‌روز می‌جنگند؟

5

واجب فراموش‌شده

امر به ‌معروف و نهی از منکر واجب فراموش‌شده‌ای است که می‌گفتند در قرن دو هزار دیگر به کار نمی‌آید و حالا دیگر زندگی و رفتار شخصی هرکسی، حتی در متن اجتماع، به کسی مربوط نیست. حالا کرونا آمده تا ملموس‌تر بفهمیم که همه ما مثل حلقه‌های زنجیر به هم متصل و مرتبطیم. نمی‌شود در خانه قرنطینه باشیم و سرتاپای زندگیمان را ضدعفونی کنیم و بگوییم دیگرانی که آن بیرون، توی کوچه و خیابان و بازار و جاده هستند، به ما چه. چون همه به هم وصلیم و تا همه به خودمراقبتی نرسند، چرخه این بیماری متوقف نمی شود.

6

فرصت‌های طلایی

چقدر بعضی‌هایمان برای تجهیز و تقویت روح و جانمان نداشتن وقت را بهانه می‌کردیم. حالا و در این روزهای سخت و نگران‌کننده، ماه‌های شعبان و رمضان را پیش رو داریم. قطعاً با تجهیز روحمان به سلاح دعا، قدرت و توان جسمی مان بالاتر می‌رود و بالطبع سیستم ایمنی بدنمان هم قوی‌تر می‌شود. از بسیاری از آسیب‌های روحی و روانی هم در امان خواهیم بود. کاش این فرصت را مغتنم بشماریم. 

7

حال ما به تنهایی خوش نمی‌شود

حالا وقتی دلتنگ عزیزی می‌شویم و صدایش را از پشت تلفن می‌شنویم، بهتر یادمان می‌آید چه وقت‌هایی برای همین رفت‌وآمدها و دیدارها غر زدیم و ناشکری کردیم. حالا دلمان پر می‌کشد برای دیدن لبخند عزیزانمان از نزدیک، برای در آغوش کشیدنشان، برای حس کردن گرمای وجود و حضورشان.
راستی...امسال وقتی داشتیم تلفنی تبریک سال جدید را به دوستان و آشنایان می‌گفتیم، دقت کردید چند پله بزرگ‌تر شده بودیم؟ وقتی آرزوی داشتن سالی خوب و خوش می‌کردیم و از ته دل می‌گفتیم «ان‌شاءالله برای همه مردم سال خوبی باشه.» این آرزو و دعا را از ته دل می‌گفتیم. با تمام وجود و باورمان. چون کرونا ما را به این بلوغ و فهم و این درجه از معرفت رساند که تا حال روزگار و مردمانش بر وفق مراد نباشد، حال ما به‌ تنهایی خوش نمی‌شود.

nojavan7Social1 Portlet

متن برای شناسایی تازه سازی CAPTCHA