گاهی زمانه به شما فرصت جبران میدهد و گاهی نه. گاهی ممکن است چیزهایی را به واسطه آن انتخاب غلط، از دست بدهی که دیگر قابل برگشت نیست؛ حداقلش عمر است، یا سلامتی، یا فرصت تکرار و جبران یا ...
البته خودِ گرفتن تصمیم درست و بجا قطعا کار سختی است. برای انتخاب درست، اول باید توکل کرد به خدای بزرگی که ما را آفریده و از خود ما، بهتر ما را میشناسد و به احوالمان واقف است. بعد توسل کرد به ائمه معصومین(ع) که شفیع هستند در درگاه خداوند متعال و واسطه فیض و ما را خیلی دوست دارند و بعد هم مشورت و مطالعه کرد. باید جوانب کار را سنجید و تحقیق کرد. البته این توکل و توسل باید در تمام مسیر جاری باشد، ظن خوب به خدا داشتن، خوشگمان بودن و امیدواری، اینها اکسیر زندگیاند.
برای شناخت باید در زمینه موضوع مطالعه و تحقیق کرد. الان که راهش باز است و به لطف شبکه جهانی اینترنت، همه چیز بهراحتی در دسترس است. مشورت برای تصمیمگیری و انتخاب درست، بسیار اهمیت دارد. صحبت با اهل فن و کاربلدهای موضوع و شنیدن نصایح و نظرات پدر و مادر میتواند خیلی راهگشا باشد. پرسیدن نظر دوستان هم خیلی خوب است اما چون همسن و سال ما هستند و تجربه بیشتری نسبت به ما ندارند، خیلی نمیتوانند کمک کنند و صحبتهایشان بیشتر برای همدلی خوب است.
انسان، مختار آفریده شده و اصلا وجه تمایزش با همه مخلوقات خدا همین است که عاقل و آزاد است و حق انتخاب دارد. انسان میتواند و باید سرنوشتش را خودش رقم بزند و در برابر همه انتخابهایش هم باید پاسخگو باشد (انا هدیناه السبیل، اِما شاکرا و اما کفورا. سوره انسان، آیه3 ).
فقط حیات و مرگ ما انتخابی نیست، وگرنه در فاصله این دو اجبار، همه زندگی ما پر است از انتخاب و اختیار. ما خانوادهای که در آن به دنیا میآییم را انتخاب نمیکنیم ولی بقیه زندگی به انتخاب ماست. مسیر تحصیلی، شغلی، خانوادهای که در آینده تشکیل میدهیم و تصمیم بر اینکه پدر و مادر باشیم یا نه، اینکه چطور انسانی باشیم و ... همه و همه بهعهده خود ماست.
ما باید تصمیم بگیریم خوب زندگی کنیم و برای دنیا و آخرتمان و خلق خدا مفید باشیم؛ تلاشمان را هم بکنیم، بقیهاش را خدا فراهم میکند. هر یک قدمی که برای خدا برداریم، خدا هزار برابر به سمتمان میآید و به جزء جزء زندگیمان برکت میدهد. این یک واقعیت است که هر قدر برای خدا زندگی کنیم، هرچه بیشتر فرامین الهی را اجرا نماییم و هر اندازه برای قلب و افکارمان نگهبان بهتری باشیم حضور خدا را بیشتر در زندگی میبینیم و نشانهها و معجزههای خدا هم ملموستر میشود. فقط باید حواسمان به دلمان باشد، همین افکارند که واقعی میشوند و زندگی ما را میسازند.
یک نکته را هم هرگز نباید فراموش کرد و آن اینکه بعضی وقتها برای انتخابها باید بها پرداخت. زمانی که تمام مسیر را درست طی کردیم و به نتیجه رسیدیم که بهترین راه همین است، باید با قدرت و توکل و بدون ترس ادامه دهیم. حالا اگر کسی بیدلیل خردهای گرفت و آزاری رساند هم نباید ما را بهم بریزد و در ادامه مسیر صحیحی که انتخاب کردهایم، دچار تزلزل کند. البته بحث انتقادهای دوستانه و مشفقانه جداست و باید به آنها گوش داد و در عمل به کار بست.
هیچوقت هم نباید ناامید شد، هرجا فهمیدیم اشتباه کردیم و راه درست را پیدا کردیم، فورا دور بزنیم و از همانجا برگردیم تا هم آینده بهتری را بسازیم و هم تا جایی که میتوانیم گذشته را جبران کنیم.
حرف آخر اینکه دوره نوجوانی سنگ بناست برای خیلی چیزها، برای همه چیز؛ هم برای تمرین درست انتخاب کردن و تصمیم گرفتن و هم ادامه همان انتخابهای درست در آینده و هم جبران تصمیمهای غلط. پس همین الان یا علی(ع) بگو و بلند شو که بعداً خیلی دیر است!
مراقب انتخاب خود باشیم
nojavan7ContentView Portlet
مراقب انتخاب خود باشیم
یادداشتی از خانم دکتر فضهسادات حسینی، مجری و پژوهشگر
سلام
انتخابها در زندگی، زیادی مهم هستند؛ به قیمت خود زندگی! اصلا انتخابها هستند که زندگی را رقم میزنند و میشوند خودِ خود زندگی. یک انتخاب خوب و درست، میتواند آدم را نجات دهد و مسیر صحیح را برای آیندهای درخشان و دوستداشتنی پیش پایش بگذارد و کارش را راحت کند.
در مقابل، انتخاب اشتباه؛ گاه یک نه نگفتن بهموقع یا یک بله بیجا، ممکن است به قیمت نابودی زندگی منجر شود یا زندگی را خیلی سخت کند، تا تصمیم درستی بیاید و جای آن را بگیرد.
این مطلب را در شبکه های اجتماعی و پیامرسانها به اشتراک بگذارید
1
nojavan7CommentHead Portlet