nojavan۷ContentView Portlet

ماه مواسات
ماه مواسات

هریک از ماه‌های قمری نام‌های متعددی دارد. یکی دیگر از نام‌های ماه رمضان ماه مواسات است.(۱) آقا فرمودند: «مواسات یعنی همراهی کردن و کمک کردن به برادر مؤمن در همه‌ امور. انسان وظیفه بداند {برای} کمک فکری، کمک مالی، کمک جسمانی، کمک آبروئی. این مواسات است.»(۲)

۱

مسابقه معنویت

در این ماه مبارک، روزه گرفتن واجب است و آثار فراوانی دارد. یکی از آثار روزه گرفتن چشیدن طعم گرسنگی و تشنگی است. انسان توانگر هر آنچه را که در زندگی بخواهد، می‌تواند به‌آسانی به دست آورد. خداوند متعال با واجب کردن روزه، زمینه مواسات بین مؤمنین را فراهم کرده است. انسان روزه‌دار با چشیدن طعم بخشی از این سختی‌ها، حال افراد ضعیف جامعه را به‌خوبی احساس می‌کند. به وجود آمدن چنین حسی در انسان سبب می‌شود تا کمک کردن به افراد ضعیف جامعه را وظیفه خود بدانیم.(۳)
این احساس وظیفه در مورد جامعه مؤمنین همان مواساتی است که در ماه شعبان و در صلوات شعبانیه از خداوند متعال خواسته بودیم. در بخشی از این صلوات می‌خواندیم «وَ ارزُقنی مُواساةَ مَن قَتَّرتَ‌ عَلَیهِ مِن رِزقِکَ بِمَا وَسَّعتَ عَلَیَّ مِن فَضلِکَ ... »(۴) در این بخش از خداوند متعال می‌خواهیم تا با روزی که از فضل و رحمت خود به ما داده است به افراد مستمند و ضعیف جامعه کمک کنیم. 
اگرچه «مواسات با مساوات فرق دارد{و به معنای}برابری نیست»(۵) اما می‌توانیم قبل از فرارسیدن ماه مبارک رمضان به استقبال آن برویم. می‌توانیم با سیل خروشان کمک‌های خود به مستمندان بخشی از دردها و مشکلات آن‌ها را کاهش دهیم.

۲

پله‌پله تا آسمان

کمک‌های ما می‌تواند به شکل‌های مختلفی انجام شود. مثلاً با توانمندی مالی که خداوند ِمتعال به ما عنایت فرموده است، می‌توانیم در تهیه لوازم ضروری زندگی و غذای نیازمندان کمک بزرگی کنیم. گاهی می‌توان با وساطت بزرگان محله، مشکلی را حل کرد. این را هم نباید فراموش کرد که حتی می‌توانیم با کمک فکری و مشورتی که به یک مؤمن می‌دهیم، او را در حل مشکلاتش یاری دهیم. شرکت در جمع‌آوری و ساماندهی کمک‌های مردمی و رساندن آن‌ها به دست نیازمندان، نمونه بزرگی از مواسات است که در این روزها در سراسر کشور به چشم می‌خورد. این نوع حرکت‌های جمعی باعث شده تا روحیه مواسات در جامعه مؤمنین در آستانه ماه مبارک رمضان شکل بگیرد. روحیه مواسات می‌تواند بخشی از نیازهای مؤمنین در ماه رمضان را برطرف کند.

۳

بهترین الگو

برای ترسیم بهتر مواسات و نقش بستن آن در زندگی، می‌توانیم به زندگی الگوهای الهی یعنی اهلبیت پیامبر اسلام توجه کنیم. خداوند متعال در قرآن کریم در آیه هشتم و نهم سوره انسان(۶)  به یکی از نمونه‌های عالی مواسات با برادران مؤمن اشاره می‌کند‌. امام علی علیه‌السلام به همراه بانوی دوعالم حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها  نذر کردند به شکرانه سلامتی امام حسن و امام حسین علیهما‌السلام و بهبودی ایشان از بیماری، سه روز، روزه بگیرند. در روز اول، اهل‌بیت پیامبر در پاسخ به اظهار نیاز یک مسکین، غذای خود را به هنگام افطار به او دادند و در آن شب، تنها با آب افطار کردند. روز دوم، در هنگام افطار، یتیمی به در خانه ایشان آمد و درخواست غذا کرد. اهل‌بیت پیامبر نیز افطاری خود را به او اعطاء کرده و بازهم با آب افطار کردند. در روز سوم نیز در پاسخ به درخواست یک اسیر، افطاری خود را به او بخشیدند و تنها با آب افطار کردند.(۷)
شاید این حد از مواسات با مؤمنین در توان ما نباشد، اما نباید مواسات را فراموش کنیم. هر فرد باید به هر میزان که توان دارد با مؤمنین مواسات داشته باشد و این نمونه عالی از مواسات را الگوی زندگی خود بداند. البته باید یادآوری کنیم که اخلاص در هر کاری مانند نمک غذا است که باید وجود داشته باشد؛ زیرا اخلاص سبب پذیرش اعمال انسان در روز قیامت است.
رمضان، ماه مواسات است. ماهی که باید به یاد مؤمنین باشیم و با الگو گیری از اهلبیت پیامبر ِاسلام کمک کردن به  افراد ضعیف جامعه را از وظایف خود بدانیم.

۴

پی‌نوشت

۱. كلينى، محمد بن يعقوب، كافي (ط - دار الحديث) - قم، چاپ: اول، ق‏۱۴۲۹. ج‏۷، ص: ۳۸۲
۲. بیانات در دیدار کارگزاران نظام ۱۳۸۶/۶/۳۱
۳. ابن بابويه، محمد بن على، علل الشرائع - قم، چاپ: اول، ۱۳۸۵ش / ۱۹۶۶م. ج‏۲ ؛ ص۳۷۸
۴. مفاتیح‌الجنان. صلوات شعبانیه 
۵. بیانات در دیدار کارگزاران نظام ۱۳۸۶/۶/۳۱
۶. سوره انسان آیه ۸«و یطعمون الطعام علی حبه مسکینا و یتمیما و اسیرا »؛ آیه ۹ «انما نطعمکم لوجه الله لا نرید منکم جزاء و لا شکورا»
۷. مجمع‌البيان فى تفسير القرآن، ج‏۱۰، ص: ۶۱۵

nojavan۷Social۱ Portlet

متن برای شناسایی تازه سازی CAPTCHA
امیر مهدی ایزدی
امیر مهدی ایزدی
۱۴۰۳/۴/۳۱ ساعت : ۴:۳۱
سلام عالی بود وهر روز ما عاشورا ست
روزهای انتظار ظهور
روزهای انتظار ظهور
۱۴۰۲/۵/۱ ساعت : ۲:۱۸
سلام، تشکر عالی بود ✔️✔️✔️
سپهبد قاسم   سلیمانی
سپهبد قاسم سلیمانی
۱۴۰۰/۵/۴ ساعت : ۲۰:۲۳
واقعا همه روز برای ما عاشورا ست
داشحسن
داشحسن
۱۳۹۸/۶/۱۳ ساعت : ۱۰:۰
سلام و وقت بخیر قبول باشه عزاداری‌ها ۱. تشکر فراوان از مطالب زیبا، مفید و موثر سایت ۲. اینکه مطالبی که سلسله وار و دنباله دار پیش میرن خیلی عالین مثل آیات موضوعی، اگه بشه که ۳. مورد روایات هم موضوعی کار کنید و پیش برید اونم عالیه و البته کار شهداء و ... ۴. گرافیک تصاویر خیلی زیبان ۵. لطفا در ...
show-more
سلام و وقت بخیر قبول باشه عزاداری‌ها ۱. تشکر فراوان از مطالب زیبا، مفید و موثر سایت ۲. اینکه مطالبی که سلسله وار و دنباله دار پیش میرن خیلی عالین مثل آیات موضوعی، اگه بشه که ۳. مورد روایات هم موضوعی کار کنید و پیش برید اونم عالیه و البته کار شهداء و ... ۴. گرافیک تصاویر خیلی زیبان ۵. لطفا در شبکه های اجتماعی با کیفیت بالا هم بارگذاری کنید که امکان چاپ باشه ۶. متن برخی تصاویر خیلی کوچیکه جهت رویت و چاپ به مشکل برخورده میشه ۷. آقای ما زیباست و هر آنچه زیباییست برازنده انتساب به مقام و شخصیت ایشونه( سایت نوجوان) در پایان عذرخواهی میکنم بابت اطاله کلام ایدکم الله
show-less