nojavan7ContentView Portlet

پرچم بچه مثبت‌ها بالاست!
چطور می‌توانیم دانش‌آموز انقلابی باشیم؟
پرچم بچه مثبت‌ها بالاست!

بعضی‌ها با آمدن فصل مدرسه کلی انرژی گرفته‌ و پرتوان مسیر یک سال تحصیلی را طی می‌کنند. بعضی‌ها هم هنوز نتوانسته‌اند حتی ساعت خوابشان را تنظیم کنند. در مدرسه علاوه بر درس خواندن، محیط خوب و آماده‌ای برای بسیاری تجربه‌های دیگر هم هست که هیچ جای دیگر نمی‌توانیم آن‌ها را داشته باشیم. مثلاً هیچ جای دیگر به‌اندازه‌ مدرسه، در این سن و سال به ما مسئولیت نمی‌دهند، کارهایی که می‌توانیم برای اولین بار در مدرسه انجام دهیم شاید در خانواده هم به ما اعتماد نکرده و اجازه‌اش را ندهند. 

1

کار انقلابی

حالا اگر بنا داریم دانش‌آموز تراز انقلاب اسلامی باشیم، باید همه کارهای درسی و غیردرسی‌مان از جنس انقلابی باشد. آقا خطاب به ما می‌گویند: «در محیط مدرسه به‌عنوان یک نوجوان شاداب، فعال، کاری، مثبت، حضور خودتان را مؤثر قرار بدهید.1395/9/23».
ولی خُب چه‌کارهایی کار انقلابی است؟ سراغ کدام کارها برویم تا خیالمان راحت باشد، همانی است که آقا از ما خواسته‌اند؟ در ادامه این یادداشت با ما همراه شوید تا نمونه‌هایی از کار انقلابی را باهم مرور کنیم.

2

خودجوش باش

قبل از انجام هر کاری باید کمی درباره خودتان فکر کنید و ببینید در کدام قسمت توانمندید؟ بعضی‌ها هستند در کارهای اجرایی حسابی کار بلدند، می‌شود برپایی صفر تا صد یک هیئت را به آن‌ها سپرد. بعضی‌های دیگر در اتاق فکر و تولید محتوا کارشان را خوب انجام می‌دهند. در هر قسمت که توانایی دارید، باید خودجوش و خودکار باشید و منتظر نمانید تا دیگران شما را راه بیندازند.

3

ورزیده شو

در کنار درس خواندن حتماً به فکر مهارت افزایی و کارآمدی باشید. زمینه موردعلاقه‌تان و آن چیزی که در آن استعداد دارید را پیدا کرده و به فکر ورزیده شدن و مهارت‌یابی در آن باشید. ساعات غیر مدرسه ساعات خوبی است که می‌تواند ما را از سطح یک انسان معمولی بودن درآورده و به سمت ابتکار و خلاقیت ببرد. به قول آقا: «باید آنچه هدف است، مهارت افزایی باشد، کارآمدی باشد برای کارهای مختلف، برای استعدادهای گوناگون؛ بعضی‌ها نخبه هستند در کار هنر، که [اگر] یک‌چیز صنعتی دستش بدهی درمی‌مانَد؛ بعضی‌ها به‌عکس، نخبه هستند در کار صنعت؛ یکی نخبه است در کار فکر و فلسفه، یکی نخبه است در کار مسائل اجتماعی، یکی نخبه است در کارهای خدماتی. ببینیم، پیدا کنیم استعدادها را، شناسایی کنیم و ورز بدهیم این استعدادها را تا اینکه ورزیده بشوند، تا اینکه بتوانند کار کنند، تا بتوانند ابتکار کنند.95/2/13»

4

یکی مثل احمدی روشن!

در زندگی‌نامه افراد بزرگ حتماً به این نقطه می‌رسید که تنها به درس خواندن اکتفا نکرده‌اند، از طرفی خیلی خوب به توانمندی خودشان اعتماد داشته و با شجاعت وارد کارهای جدید می‌شدند، نمونه خیلی نزدیکش شهید مصطفی احمدی روشن.
«مصطفی اعتمادبه‌نفس بالایی داشت. به‌شدت باور داشت که ما می‌توانیم هر کاری را با استفاده از ظرفیت‌های خودی انجام دهیم. جمع شدیم و یک گروه درست کردیم. می‌خواستیم توی بسیج دانشگاه، کار علمی کنیم. قرار شد هرکس توانست، از یک سازمان پروژه بگیرد و به گروه بیاورد. مصطفی دوستی داشت که مشاور فرمانده مهمات‌سازی شده بود. هماهنگ کردیم و رفتیم پیش فرمانده. تازه آن موقع فهمیدیم عجب اعتمادبه‌نفسی دارد مصطفی. هرچه را فرمانده می‌گفت «ساخته‌ایم»، می‌گفت «ما هم می‌سازیم؛ می‌توانیم بسازیم». قبلاً کارهایی کرده بود، اطلاعاتش خوب بود. من حرف نمی‌زدم ولی مصطفی مدام اطلاعات رو می‌کرد. فرمانده عکس یک تفنگ را نشان داد که تازه ساخته بودند. مصطفی گفت «از این تفنگ‌های ام - ۱۶ آمریکائی است؟» به فرمانده برخورد. گفت «نه، خودمان ساختیم». ماشه تفنگ مشکل داشت. روی رگبار که می‌گذاشتند، داغ می‌کرد و از کار می‌افتاد. دنبال ساختن ماشه با آلیاژ سبک پلیمری برایش بودند که مقاومت حرارتی‌اش بالا باشد، اما هنوز به نتیجه نرسیده بودند. مصطفی زود گفت «آقا ما می‌سازیم». (منبع: کتاب یادگاران/1392)

5

بلدِ راه باشید

اول از همه خودتان را بسازید، بعد به فکر سازندگی برای دیگران باشید. تا خودتان راهی را نرفته باشید نمی‌توانید دست کسی را بگیرید و از آن راه ببرید. راه‌بلد باشید، تا مورد اعتماد دوستان و آشنایانتان شوید. آقا می‌گویند :«یک نسلی باید به وجود بیاید شجاع، باسواد، متدیّن، دارای ابتکار، پیش‌گام، خودباور، غیور -البتّه خوشبختانه ما امروز در نسل جوان بسیاری از این خصوصیّات را داریم امّا این بایستی گسترش پیدا کند- چنین نسلی لازم داریم. بایستی ایمان داشته باشد، سواد داشته باشد، غیرت داشته باشد، شجاعت داشته باشد، خودباوری داشته باشد، انگیزه‌ کافی برای حرکت داشته باشد، توان جسمی و فکریِ حرکت داشته باشد، هدف را در نظر بگیرد.95/7/28» برای ساختن چنین نسلی برای خودتان و دیگران قدم بردارید. 
حالا که صحبت‌های آقا درباره انجام کارهای انقلابی را خواندید و با بخشی از رفتارهای خلاقانه شهید «مصطفی احمدی روشن» آشنا شدید راهکارهای زیر می‌تواند به شما در طراحی و اجرای کارهای انقلابی کمک کند.

6

قرارهای ورزشی

برای ساعات بعد از مدرسه برنامه‌های ورزشی داشته باشید. با دوستانتان گروه تشکیل دهید و باهم باشگاه بروید، کوهنوردی بروید، استخر بروید، قرارهای ورزشی بگذارید. دانش‌آموز تراز انقلاب اسلامی باید برای توان جسمی‌اش، قدرت بدنی‌اش و سلامتی‌اش وقت بگذارد.

7

دورهمی کتاب‌خوانی

به قول آقا: «شما احتیاج دارید بخوانید، احتیاج دارید بدانید. شما نهضت کتاب‌خوانی باید راه‌ بیندازید، واقعاً کتاب بخوانید، مطالعه کنید.98/3/1» با بچه‌های کلاس یا حتی کلاس‌های دیگر یک دورهمی کتاب‌خوانی راه بیندازید و باهم کتاب‌های خوبی که در زمینه‌های مختلف خوانده‌اید را ردوبدل کنید. حتی می‌توانید جلسه نقد کتاب برگزار کنید و از استادان خوب در این زمینه کمک بگیرید. برای شروع کتاب‌هایی را انتخاب کنید که آقا سفارش به خواندنش کردند.

8

هیئت‌های دانش‌آموزی

هیئت‌های مذهبی یکی دیگر از زمینه‌های فعالیت غیردرسی‌تان می‌تواند باشد. در روزهای جشن یا سوگواری شیعیان می‌توانید با کمک هم هیئت پرمغز با سخنران و مداح و برنامه‌های حاشیه‌ای خوب، مثل نمایشگاه کتاب برای دانش آموزان مدرسه‌تان برگزار کنید.

9

تحریریه دانش‌آموزی

مدرسه شما نشریه دارد؟ یکی از جاهایی که می‌توان فکر و اندیشه را به چالش کشید، همین نشریه مدرسه است. اگر اهل‌نوشتن هستید بیکار ننشینید و استعدادتان را به جریان بیندازید. حتی از تابلو اعلانات مدرسه هم می‌توانید برای خوراک فکری استفاده کنید.

10

استعدادهای هنری مدرسه را کشف کنیم

استعدادهای هنری مدرسه را کشف کرده و دورهم جمع شوید. بعضی‌ها در بازیگری و تئاتر استادند. بعضی‌ها صدای خوبی دارند. خلاصه که می‌توانید باهم گروه تئاتر و سرود مدرسه را راه بیندازید. هم برای مراسم خودتان خودکفا می‌شوید، هم اگر دوست داشتید در مسابقات شرکت می‌‌کنید. سعی کنید چتر دوستی‌تان را بزرگ گرفته و همه دانش‌آموزان مدرسه با استعداد و سلیقه‌های مختلف زیر چتر شما جا بشوند، مهربانی و روی گشاده شما باید محیط انقلابی مدرسه را برای همه دوست‌داشتنی کند. 

11

اردوهای جهادی

برای برگزاری اردوهای جهادی برنامه‌ریزی کنید. البته با کمک معاون پرورشی و مدیر مدرسه. اردوهای جهادی حتی می‌تواند تجهیز کردن کتابخانه یک مدرسه در یک منطقه کم برخوردار باشد یا حتی برطرف کردن کم‌وکاستی‌هایی که خود مدرسه دارد و رفع این مشکلات در توان شما و دوستانتان است. مثل گُل‌کاری باغچه‌های مدرسه در ساعات غیردرسی!

12

خوبی را تمرین کنیم

با گروه دوستی‌تان فهرستی از عادات خوب تهیه کنید و برای رسیدن به آن‌ها برنامه‌ریزی کرده و وارد عمل شوید. نرم‌افزارهای خوبی در اینترنت برای پیگیری عادت‌های خوب وجود دارد. 

13

مثل کوهنوردها

حواستان به دوستی‌هایتان باشد. اگر جایی رفیقتان پایش را کج گذاشت شما مراقب لغزشش باشید. آقا بسیار زیبا گفتند: «همدیگر را حفظ کنید و نگه‌دارید؛ مثل کوهنوردها درجاهای خطرناک که با ریسمان یکدیگر را، کمرها را، به هم وصل می‌کنند؛ یکی اگر پایش بلغزد، پرت نمی‌شود تا آخر کوه؛ وقتی به همدیگر وصل شدند، ریسمان بستند، اگر یکی لغزید، دیگران که هنوز نلغزیده‌اند، او را نگه می‌دارند و بالا می‌کشند؛ ارتباط و اتّصال، این‌جوری است.95/2/1»

14

نخبه‌ها دست‌ها بالا

کار انقلابی که فقط در حوزه فرهنگ و هنر نیست. اگر در زمینه‌های علمی مثل المپیادها و دانش رباتیک یا حتی نجوم توانمندید گروه‌های مرتبط با این موضوعات را راه بیندازید و فعال شوید. برای این ماجرا اگر فضای مدرسه شما کشش ندارد سراغ پله‌های بالاتر یعنی اداره آموزش‌وپرورش بروید، آن‌قدر تلاش کنید تا نتیجه بگیرید. 

15

درسخوان‌ها کمک کنند

اگر در بعضی درس‌ها مسلط هستید، می‌توانید به بچه‌هایی که در درس‌هایشان ضعیف‌تر هستند کمک کنید. یک دانش‌آموز انقلابی، از توانمندی‌هایش در همه زمینه‌ها درست استفاده می‌کند. 

16

یاد خدا را فراموش نکن!

برای روح و روان‌ و معنویتتان حتماً در طول روز وقت بگذارید. توصیه آقا این است که: «هرچه می‌توانید دل‌های پاکتان را پاک‌تر کنید و در حرف و عمل، خداوند کریم را همواره مدنظر داشته باشید، آن‌وقت همراهی و یاری خدا را در پیشرفت مداوم احساس و درک خواهید کرد.98/7/17»

nojavan7Social1 Portlet

متن برای شناسایی تازه سازی CAPTCHA